Medicína se někdy chová jako papež, který mluví ex cathedra: zdravé je to a to zas zdravé není. Roma locuta, causa
finita. Přitom o fungování našeho organismu víme málo, a nejjistěji asi jen to,
že je ovlivňuje dědičnost, okolní podmínky a různé detaily, jež bývá velmi
ošidné šmahem vyřídit jako pouhé
detaily. Pochybnosti jsou v biovědách jistě silnější než vše, co by se
dalo s čistým svědomím prohlásit za jejich pravdy. Člověk se od
sebejistých lékařů sice dozvídá, co má a co nemá, každých deset let ovšem
říkají něco jiného a nejdéle, ba snad i nejšťastněji žijí ti, kdo žijí podle
svého a na jejich rady nedbají.
Dlouho tou nejodpudivější vlastností zeleniny bylo pro mne to, že je
„zdravá“. Ten novodobý druh asketismu, který se odříká pro delší a
suchopárnější život vezdejší, mi přijde zvláště hloupý. Ovšemže: všichni se
bojíme předčasné smrti a ještě více bolestného umírání, je jistě rozumné snažit
se včas, razantně, důsledně takovým koncům zabránit. Ale co člověk ve všech případech,
kdy jde o vážné věci, získá černobílou hysterií a křečí? Přivodí si nejspíše
pád. V možnostech života jsou i ty nejhorší tragédie a jejich eventualitě
neunikneme naprosto žádným způsobem. Bez tohoto vědomí je také mimochodem velmi
obtížné dát životu nějaký autentický základ, zbývá pak jen zaslepený útěk před
pravdou, ať už jde o útěk jakýkoli.
Rád při svých soukromých úvahách nad zdravím používám následující
předpoklad: jestliže můj organismus je zdravý (a nemám ve svých pocitech ani
v anamnéze žádný důvod si myslet opak), pak je již dávnou evoluční
zkušeností uzpůsoben odolával různým špatným vlivům, pokud bude mít dostatek
všeho, co mu příroda bezprostředně nabízí, čili spontánního pohybu, lesního
vzduchu, přírodních nápojů a jídel. Když omezím nadbytečný příjem všech možných
škrobů (brambory, rýže, knedlíky, pečivo, cukroví...) na minimum, tak mohu snad
i jíst, kolik chci – rád se totiž najím pořádně. Z toho všeho vychází
velice dobře zelenina, její největší předností (podobně jako u masa, mléka,
vína či piva) je ale fakt, že skvěle
chutná. Je asi nekonečné to množství různých lahůdkových kombinací, které
lze se zeleninou, s masem a se sýrem udělat. Myslím, že pouze labužník dokáže
zdravé jíst opravdu zdravě, čili
hojně, ne bez požitku, s poklidným optimismem spokojeného živoka.
Jistě i v zelenině a ve všech potravinách jsou určité koncentrace
jedů, jistě je lepší kupovat potraviny z venkovské, šetrně pěstované
produkce (a proto možná nejlepší ze zemí Třetího světa), člověk se ale určité
míře škodlivin nevyhne nikdy. Zdá se mi dokonce, že ona strategie, založená na
co největší eliminaci škodlivin, je ve svém jádru chybná. Protivenství ve svých
životech potřebujeme, ona nás otužují, dávají nám sílu, udržují nás v pohotovosti
– a proto není dobré se jich úplně zbavovat. Lepší je posilovat se, abychom
v nich obstáli.
Vedle zeleniny nezapomínejte také na ovoce.
Hruška nebo jablko utržené na podzim přímo ze stromu jsou pochoutkou, jež mimo
jiné dodává veselou mysl a blahý pocit ze života.